Äntligen var det dags att få lite fart på själva byggandet. Vi började dagen med ett besök på Woodys bygghandel där vi införskaffade alla reglar till ramen för golvbjälklaget. Vi fick hjälp av Marko Erkkilä att välja dimensioner och få feedback på vår första plan för hur vi ville bygga upp förrådet igen.


Lite statistik:
Totalt antal lass till sopstationen: 6
Totalt antal dagar av rivning: 6
Totalt antal dagar av grävande: 2
Totalt antal dagar av byggande: 1
Totalt antal besök på Woody: 2
Totalt antal vänner som hjälpt oss bygga: 1


En första skiss.

Inköp av reglar och golv

Idag köpte vi tryckimpregnerade reglar 45×120 cm som vi ska använda till ramen för golvet och som golvbjälklag. Vi köpte en tryckimpregnerad 28×145 bräda att användas som bärlina i mitten och rejäla hörnbeslag.  Woody hade kampanj på trallgolv (ca 8kr lm) så vi bestämde oss för att slå till på trallgolv till snickeriet.

Marko är snickare och jobbar på Woody som säljare på brädgården, superbra att rådfråga någon med mycket erfarenhet. Vi har bollat många idéer och funderingar innan vi bestämde oss för hur vi skulle gå vidare. Det har vi sparat mycket både tid och pengar på.
Det blev golvreglar (45×120 tryckimpregnerat) och trallgolv till snickeriet.
Innan vi kunde lägga reglarna på plats var det två plintar kvar att gräva ned och som vanligt låg det ett gäng stenar precis där vi ville ställa plintarna.
Överallt där vi gräver finns massor med rötter och stenar. Vi har lånat en Fiskars grensax för rötterna och vi hittade ett spett i ladan för att få upp stenarna.
Äntligen blev det dags att sätta ihop ramen för golvreglarna.

Hur vi planerat ytorna

De längsta reglarna var strax över 5 meter och yttermåttet på förrådet kommer bli 7 meter. Så vi fick skarva reglarna för att de skulle passa. Vi har bestämt att det nya förrådet ska bli något mindre än det tidigare. Det gamla förrådet var 7,5 m x 4 m men vår nya förrådsbyggnad blir 7 m x  3,5 m. Så här har vi planerat fördelningen i bredd: Vedbod 2,5 m Snickeri 3 m och det dubbla utedasset 1,5 m.

Vi har en fantastisk plats att bygga förråd på. Det är så vackert här!
Ramen ligger på plats, men många justeringar behöver göras.

Ramen ligger på plats

Det var spännande att få ramen på plats. Nu kan vi ju se hur förrådet kan växa fram. Men det var mycket justeringar kvar innan ramen låg helt i våg och var helt rak. Några plintar behöver grävas ned djupare och jorden i mitten av ramen behöver grävas upp. Den tunnare brädan i mitten av ramen kommer bli bärlina åt golvreglarna för att minska golvknarr.

Vi bestämde oss för att bryta arbetet för dagen, utan att skruva fast ramen i betongplintarna. Något ska vi ju göra imorgon också. 🙂

Write A Comment