Den här dagen hade vi riktigt flyt i byggandet. Vi grävde ut jord, sten och rötter ur grunden, hämtade grus, köpte leca-block och la golvbjälklag och golvet i snickeriet. Vi fick massor gjort och så fick vi hjälp av Jonas som kom förbi efter jobbet och hjälpte oss med att gräva dike för elkabel, lasta av gruset och skruva fast golvbjälklaget.


Lite statistik:
Totalt antal lass till sopstationen: 6
Totalt antal dagar av rivning: 6
Totalt antal dagar av grävande: 3
Totalt antal dagar av byggande: 2
Totalt antal besök på Woody: 3
Totalt antal vänner som hjälpt oss bygga: 1


Vi trodde vi kunde börja bygga, men det blev en hel hög med sten och många lass jord som behövde flyttas bort innan vi kunde jobba vidare.

Att köpa grus

Efter att ha letat runt på nätet efter olika sätt att få tag på grus så fick vi tips från Marko på Woody/Nylands trä om att köpa grus i mindre volymer från PO Melanders åkeri. Vi hade först tänkt att lägga makadam på hela grunden och platta till den med padda, men efter att ha rådfrågat Marko tyckte han att vi kunde bygga utan det extra markarbetet. Det har ju trots allt stått ett förråd här i många, många år tidigare. Vi behövde därför bara en liten mängd grus för att täcka någon decimeter inne i vedboden och för att fylla hålen runt betongplintarna.
Jag ringde till PO Melander och bokade tid för att hämta upp ”en skopa med grus”. Det visade sig att en skopa grus motsvarande ungefär 2 ton.

En ”skopa” grus!
Tung last!

Grus på torpet

Man kan ju definitivt säga att vi körde ganska tungt på vägen hem. Tur att vi bara var några kilometer hemifrån och mestadels körde på vår egen väg. Det kändes verkligen skönt när vi kom fram till torpet och kunde koppla ifrån släpet.

Innan vi kunde gå vidare med byggandet var det dags att justera ramen en sista gång.
Äntligen rakt och fint!
Det var den här dagen vi insåg att vi knappt ätit något alls de senaste dagarna. Det hade glidit ner en och annan snickers, men ingen riktigt mat på tre dagar och massor av Trocadero Zero i värmen. Maken rådde bot på eländet och åkte ner på stan och köpte oss varsin kebab. Lite snabb energi så kunde vi fortsätta bygga!
Jonas kom och hjälpte oss ännu en kväll. Här grävs det en ränna för elkabeln som ska gå från Bagarstugan till förrådet.
Medan de andra grävde så skottade jag av grus från släpet och in på golvet i vedboden.
Golvreglar och bärlina på plats.

En kunnig markarbetare

När vi hade grävt elen klar skruvade vi fast golvbjälkarna. På vissa ställen behövdes det grävas ut ännu mer jord och sten innan reglarna kunde läggas på plats. På grund av en jättestor sten i mitten av hela grunden var vi tvungna att flytta bärlinan från mitten och justera placeringen på några av golvbjälkarna.
Vi hade verkligen tur att vi fick hjälp av just Jonas idag. Det visade sig att han hade jobbat med markarbete och plattsättning och kunde massor om att justera grus och sand. Tack vare Jonas fick vi upp ordentligt med grus under leca-blocken som stöttar bärlinan underifrån. Det blev verkligen superbra!

Skruvar trallgolv till snickeriet. Vi har hållit på och arbetat i 13 timmar men jag ville bara göra klart golvet innan vi slutade för dagen.

Trallgolv i snickeriet

Vi hade först planerat ett ohyvlat brädgolv av samma brädor vi tänkt ha i brädfodringen och till innerväggarna. Men när vi fick höra att det var kampanj på trallgolv hos Woody så köpte vi det istället. Golvet var lätt att såga till och lätt att skruva fast. Det var kul att se hur snabbt golvet växte fram medan vi arbetade.

Sista brädan och klockan närmar sig midnatt. En overklig känsla av att ha hunnit med massor. Vi höll till slut på att bli uppätna av myggen och knotten trots både Mosquito Magnet och två Thermacell. Maken deklarerade att det var dags att bryta.
Äntligen klara för idag!

Barnen lekte och badade med farmor och farfar och kusinerna under dagen. Så skönt att de kunde ha riktigt sommarlov medan vi jobbade på. Efter en sån här dag sov vi riktigt gott!


Write A Comment