English version

För ca 40 timmar sedan kom vi hem från Vietnam där vi spenderat 48 dagar. När vi åkte iväg på vår resa så hade Corona-viruset inte börjat sprida sig ännu, när vi lämnade Vietnam bevakade hela världen utvecklingen i Asien och virusets spridning över världen.

Den största delen av vår resa tillbringade vi i Ho Chi Minh City, en storstad med lika många invånare som hela Sveriges befolkning. När vi lämnade Vietnam så fanns det två inrapporterade fall i Ho Chi Minh City, båda var kineser från Wuhan på besök från Kina.

Ansiktsmasker i Vietnam

I Vietnam är det vanligt att bära ansiktsmask. Det finns flera anledningar till att bära dem och det finns hur många olika sorter som helst. De flesta bär mask i trafiken för att slippa andas in avgaser och partiklar. Man använder mask för att undvika att bli sjuk och för att inte smitta andra och man själv känner sig risig. En del bär alltid mask, andra bär mask ibland.

Under tiden vi vistades i Vietnam använde vi ansiktsmasker på barnen i trafiken när vi åkte motorcykel och på oss själva när vi kom ihåg. När barnen var förkylda så bar de masker för att inte hosta på övriga familjemedlemmar och vänner vi träffade och ute på restauranger.

När viruset spred sig till Vietnam blev människor mer försiktiga med att vistas i folksamlingar och på publika ställen som köpcentrum. Det var fortfarande mycket folk, men många bar ansiktsmasker, ibland i flera lager.

Ansiktsmasker på resan

Vi bestämde oss för att hela familjen skulle bära mask på resan hem till Stockholm. På flygplatsen Than Son Nat bar de flesta masker. När vi landade på flygplatsen i Doha var det några som bar masker och på Arlanda var det bara vi som bar ansiktsmask och det var flera som var frågande till varför.

Hur vi tänker kring att bära ansiktsmask

I Vietnam var det självklart för oss att bära mask på flygplatsen och det var inget konstigt med det. Eftersom de även har en kultur av att skydda sin omgivning från bassilusker från hostningar och nysningar genom att använda ansiktsmask så kändes det ju såklart också skönt att andra bar ansiktsmasker.

I Sverige har Folkhälsomyndigheten gått ut med att munskydden inte hjälper mot virus och att de till och med kan öka risken för smitta. De meddelar att det räcker med att hålla god handhygien och hosta/nysa i armvecket.

Vi håller inte riktigt med, men vi är heller inte några läkare eller experter på området. Så här tänker vi, ett munskydd skyddar kanske inte mot virus, men filtret håller mot droppsmitta när någon nyser eller hostar mot dig, men det förhindrar även att barnen stoppar fingrarna i munnen. Om det finns virus och bakterier som gör en sjuk så ju det bästa att hålla sig borta från sjuka och hålla god handhygien, något som inte alltid är lätt med barn som petar på allt och smakar på mycket (ofta utan att tvätta händerna först). Ett munskydd är ett stopp för stoppa in saker i munnen.

Folkhälsomyndigheten har ju även meddelat att det finns en ökad risk för smitta eftersom viruspartiklar kan fastna på utsidan av masken och när man hanterar masken så kan man bli smittad. Talar inte det emot sig själv? Maskerna stoppade ju inte virus sa de ju, men nu samlas eventuella virus på utsidan av masken? Har inte masken gjort sitt jobb då?

Om det trots allt är så att man tar på maskens utsida, då är det ju faktiskt bara att tvätta händerna noga. Som i alla fall förkylningsperioder så känns det som att det är det viktigaste att ta med sig.

Tvätta händerna ofta!

I övrigt så är det många som går runt och snorar och hostar just nu och då känns det faktiskt lite skönt att gömma ansiktet, och mina barns ansikten bakom en ansiktsmask. För om du nu hostar i ditt armveck så är det i samma höjd som mina barn, eller kanske i samma höjd som mig eftersom jag är en shortie, och jag vill helst inte bli sjuk om det går att undvika.

Vårdläget och beredskapen

Under tiden vi har varit bortresta så har vi följt vårdens snabba fall i Stockholm och hela landet och det känns som ett tråkigt sammanfallande med en muterande virussjukdom som sprids över världen. Jag hoppas att Sverige är redo om viruset sprids över Europa och även här i Sverige, virus känner inga gränser och vi är mer utsatta än någonsin när alla reser över hela världen. Ett annat intressant sammanfallande är lanseringen av Netflix serie Pandemi som handlar just om muterande virus som sprids över världen. Väldigt sevärt och intressant att se nu när de som de bara spekulerar kring i serien faktiskt händer i världen.

Jag är lite ledsen över att vi inte köpte fler munskydd med lite mer avancerade filter i Vietnam, de fanns till försäljning överallt och kostade mellan 5-20 kr för ett pack om 10-50 stycken. Men vi har de masker vi har och jag kommer antagligen vilja att barnen använder dem om vi ska vistas i stora folksamlingar. Vad har du för tankar om Corona-viruset?

Write A Comment