Många av våra framtida projekt på torpet är beroende av att vi allra först byter syllstock och de nedersta stockarna på den timrade delen av huset. Till exempel kan vi inte montera kök om vi sedan rätar upp huset och alla skåp och bänkar är fastmonterade i huset.

Gör’t, bara gör’t!

Först tänkte vi anlita några snickare att hjälpa oss, men så fick jag ett ryck, läste på ordentligt, berättade om planen för maken och fick honom med på tåget. Jag menar, skulle allt gå åt pipan skulle vi ju ta in hantverkare ändå…

Så vi lånade domkrafter av svärfar som också kom för att hjälpa till, sen var det bara att köra igång. Det tog oss en förmiddag och få allt på plats. Resten av ”arbets-”dagen har vi fortsatt att måla på panelen och funderat på hur vi ska byta nästa del av syllen.

Byte av rutten syllstock – steg för steg

Innan vi började hade vi sågat av rutten panel längst ned med cirkelsåg. Sen märkte vi ut hur långt syllstocken var rutten och satte en domkraft där syllen var hel. En överbliven bräda lades mellan domkraft och syllstocken så att den inte skulle bli skadad.

Vi började veva med domkraften, men inget hände… själva domkraften grävde sig istället ned i marken under huset. Vi fick ta loss den och lägga breda plankor under den för att fördela tyngden. Då kunde själva huslyftet börja.

Glöm inte fönstren

När väggarna började knaka lite så kom jag på att vi borde ta ut innerfönstrena och öppna upp ytterfönstren så att de inte skulle skadas. Så arbetet blev lite pausat medan jag tog bort tejpen som hållt innerfönstren på plats. Vi har inte öppnat de gamla fönstren alls under de tre år vi haft torpet. Så det var spännande att få se hur de satt fast.

Mellan fönstrena låg keramikskärvor och en rulle med vadd. Jag tror att vadden är för att minska drag och keramikskärvorna fuktreglerar så att det inte blir kondens mellan fönstren.

När vi hade öppnat fönstren, kunde vi fortsätta arbetet med att byta rutten syllstock. Den andra domkraften kom på plats för att underlätta huslyftet.

Vi hade köpt en limträbalk 90×90. Den var lika djup som syllstocken, men syllstocken var 15 cm högre. Med motorsåg, cirkelsåg och stämjärn tog vi ut ett hål för balken och fick bort allt ruttet trä. Vi hade tur eftersom det här hörnet inte påverkats så mycket av den ruttnande syllen. Golvet hade bara sjunkit ned någon centimeter så vi behövde bara lyfta huset ca 3 cm, tillräckligt för att få utrymme att arbeta och lägga balken på plats.

Limbalken på plats, syllpapp under balken mot stenen som den vilar på. Vi skruvade fast ett platt beslag för att hålla balken i rätt position när det var dags att sänka huset igen och ta bort domkrafterna.

Jag skar bort den gamla tjärpappen en bit nedanför panelen. Sedan satte vi upp en stödbräda längst ned för att få den nya liggande panelen på samma avstånd från väggen som övrig panel.

Först kommer regn…

Sedan började det regna, precis när jag tänkt sätta upp vindduken. Istället för att täcka allt med en presenning så skyndade jag att få upp duken och blev genomblöt på köpet. Den här delen av huset har ingen hängränna, därav fuktskada på syllen och nedre delen av panelen. (Nästa steg blir att sätta upp hängrännor.) Men under tiden som jag satte upp vindduken så strilade det vatten ner från taket rakt ner i nacken och längst med hela ryggen. Burr!

Det var en rejäl skur, men det slutade regna ganska snabbt, så barnen kom ut och utmanade sig själva att klättra högt upp på stegen. 🙂

Efter att ha bytt syllen tog vi en paus och åkte för att grilla hamburgare hos svägerskan och barnen tog ett iskallt bad i Ångermanälven. Brr igen!!

En produktiv dag som vi känner oss väldigt nöjda med. Det är alltid roligt att lära sig nya saker och vi har lärt oss massor om vårt torp!

2 Comments

Write A Comment